Költségcsökkentés

Költségcsökkentés
"Eszközkiadó automaták használata növeli termelésünk profeszionalitását, a védőeszközök minden időben elérhetők és a felvett eszközökről a kimutatás elérhető." R. Róbert - autóalkatrész gyártás
Rendszeres tájékoztatót kérek az automatákról!

Bizonyítson egyszerűen!

Bizonyítson egyszerűen!

Az elméleti szabályok gyakorlati alkalmazása a munkaügyi vezető felelőssége, ha pedig történik valami, akkor azt nézik, hogy a gyakorlat megfelel-e az elméletnek

Mindegy, hogy építőipari, vegyipari, egészségügyi, faipari, vagy éppen mezőgazdasági cégről van szó, minden területen munkavédelmi szabályok tömkelegének kell megfelelni a mindennapokban.


A szabályok betartásáért pedig a munkavédelmi vezető felel, őt veszik elő általában akkor ha baj van.  


1 hónapja dolgozott a cégnél, egy életre megvakult

Néhány hónappal ezelőtt egy hatalmas probléma közepette keresett meg Attila, aki egy fémfeldolgozó cég munkavédelmi felelőseként 15 év problémamentes munka után került egy, két ember életét is nagyban megváltoztató helyzetbe. Ebből az egyik saját maga, a másik pedig egyik dolgozója, Csaba.


Csaba középkorú lakatos, aki már 20 éve dolgozik a szakmában. Érték már kisebb-nagyobb balesetek a munkája során, de ilyen maradandó kár még sohasem: jobb szemére teljesen megvakult.


Sokat akar a szarka…

Váratlan, gyors választást igénylő helyzetben könnyebben születnek rossz döntések. Ilyen volt Attila és Csaba döntése is, amikor egy partnercég SOS-be, rövid határidős teljesítéssel kért több ezer darabot egy termékből, természetesen magasabb áron.
Attila a hirtelen jött nagy munkában nem tudta munkavédelmi felelős feladatait teljes körűen ellátni, Csaba pedig nem figyelt oda kellően a kötelező munkavédelmi eszközökkel kapcsolatos elvárásokra, és nem vett fel védőszemüveget egy fémmegmunkálási folyamathoz, a forgács pedig a szemébe pattant, végleges kárt okozva abban. Csabát azonnal kórházba szállították, de sajnos a szeme annyira megsérült, hogy nem tudták megmenteni.
Annyian dolgoztak aznap, hogy nem maradt mindenkinek védőszemüveg ráadásul azonnali határidővel nem is tudtak volna már rendelni a beszállító cégtől; így vált védelem nélkülivé a munka.


Ki hibázott, kié a felelősség?

Nehéz kérdés, hogy Csaba-e a hibás, amiért úgy vállalta el a munkát, hogy tudta, nincs megfelelő védőruházata, vagy Attila, aki mindezt eltűrte, nem tette szóvá?
Az eset – persze joggal – hatalmas port kavart a cégnél, jogi útra terelődött, még évekig tartó pereskedés vár a cégre és Csabára is.  
Ez egy olyan tanulság volt számukra, amely ösztönzőleg hatott: megoldási módokat kerestek a hasonló esetek jövőben történő biztos elkerülésére. Ekkor jöttünk képbe mi, és a védőeszköz-automaták.
Váratlan helyzetben is biztonságosan
Csaba és Attila esetében mindez megelőzhető lett volna akár egyetlen automata használatával. Egy éjjel-nappal rendelkezésre álló, folyamatosan ellenőrzött és feltöltött védőeszköz-automata használatával Csabának sem kellett volna mellőznie a védőszemüveget, így látását is megőrizhette volna.


Kívánom, hogy Ön és cége soha ne kerüljön ilyen helyzetbe: védje dolgozói épségét a mindenkor elérhető védőeszköz-automatákkal, spóroljon akár több millió forintot előre gondolkodó, sikeres cégének!
Kőházi Zoltán


 

Vissza