Blog

Blog
"A Vendinvest Magyarország Kft-vel jó együtt dolgozni, mert megbízhatóak és segítőkészek." K. Áron - épület- és autóipar
Rendszeres tájékoztatót kérek az automatákról!

Mi a különbség a forgótálcás és a spirálos automaták között?

Mi a különbség a forgótálcás és a spirálos automaták között?

Bemutatjuk, hogy miben térnek el egymástól ezek az ipari automaták, melyik milyen funkciót lát el és milyen termékek, eszközök kiadására alkalmasak.

A Vendinvest Kft. kínálatában egyaránt megtalálhatóak a forgótálcás és a spirálos ipari eszközkiadó automaták. Kétrészes blogposztunk első részében megnézzük, hogy miben térnek el egymástól ezek az ipari automaták, melyik milyen funkciót látnak el és milyen termékek, eszközök kiadására alkalmasak. 

Ahogy korábban írtunk róla, 2021-ben elkezdtük a lengyel ASD Systems forgótálcás automatáinak értékesítését. A termékcsalád tagja a D810 és a D1080 modell, valamint a szekrényes kivitelű L40-es automata. A termékek mögötti számjelzés arra utal, hogy az egyes automata maximálisan hány termék tárolására, kiadására és visszavételezésére képes. Lássuk tehát a legfontosabb különbségeket a forgótálcás és a spirálos automaták között!


Működési elv

A legnagyobb különbség talán a két típus felépítése, működési elve között van. Vegyünk egy 50 spirálos automatát: ebbe maximum 50 féle terméket tudunk elhelyezni, ugyanis egy sor spirál csak egyféle terméket tud tárolni, miközben a nagyobb méretű termékekhez bizonyos esetekben két, vagy több spirálszélesség szükséges. A spirálos automatát alapvetően kesztyűk, védőszemüvegek, füldugók, térdvédők, kötöző-, szigetelő-és ragasztóanyagok, egyéb termelési segédanyag kiadásához ajánljuk.

A spirálos automatához képest sokkal szélesebb és rugalmasabb az a termékmennyiség és termékféleség, ami a például a fent említett D810 automatába helyezhető. Befogadóképessége nagyobb, ugyanis 810 rekesz áll rendelkezésre, és ha csak minden termékből egyet helyezünk el, akkor is 810 db különböző eszköz tárolására, kiadására is használhatjuk. A termékcsaládban van még ennél is nagyobb automata, a fent említett D1080, amelyben 1080 rekesz áll rendelkezésre. Nemcsak esztergakések, lapkák, fúrószárak, marófejek, de kéziszerszámok, sőt mérőeszközök hatékony és nyomon követhető tárolására, kiadására és visszavételezésére (kölcsönzési funkció) is javasoljuk. 

Behelyezhető termékek mérete és típusa

A behelyezhető termékek méretében és típusában is eltérő a két típus. Kialakítása miatt jóval rugalmasabb a forgótálcás automata, hiszen sokkal nagyobb, de akár sokkal kisebb méretű termékeket is elhelyezhetünk benne. A forgótálcás automatába például egy gombostűt is bele lehet rakni, egyszerűen belenyúlunk a rekeszbe és kivesszük, a spirálos esetében ez a kézi mozgatás nincs meg, a spirál pedig nem tudja megfogni a kis méretű terméket. 

A forgótálcás automata lényege, hogy forog benne a tálca, amely az érintőképernyőn történő termékkiválasztás után, abba a pozícióba helyezkedik, ahol a kivételre szánt termék van. A spirálos automata esetében nagyon limitált azon termékek listája, amik tárolhatóak, ugyanis le van korlátozva, hogy milyen méretű és súlyú termék kerülhet bele. A termékeknek alkalmazkodniuk kell a spirál geometriájához, ami nem enged túl nagy mozgásteret a méretet illetően.

Tárolás és pozicionálás

Egy D810 forgótálcás automatában sokkal nagyobb a tárolóhely, mint a spirálos verzió esetében, ezért ritkábban is kell feltölteni. A forgótálcás automata kevésbé érzékeny a termékek behelyezését és pozicionálását illetően, ami belefér rekeszbe (akár gyűrve, akár hajtva), azt könnyen ki is tudja adni. A spirálos automatánál nagyon körültekintően kell eljárni, hogyan is helyezzük el benne a terméket. Fontos, hogy milyen pozícióban rakjuk bele, hogyan hajtjuk össze, hogyan csomagoljuk be. Szükséges ezért előkészíteni a terméket, olyan formában csomagolni és göngyölíteni, hogy a spirálból könnyen kiadja a gép. 

Funkciók

Az újdonságnak számító ASD automaták az eszközkiadás mellett kölcsönző funkciót is el tudnak látni, ami azt jelenti, hogy ha kiveszünk egy szerszámot vagy terméket, akkor azt igazolhatóan vissza is tudjuk vetetni, ha már nincs rá szükség vagy majd később újra kell használni (ilyen lehet például egy mérőeszköz, egy marófej vagy egy esztergakés). Minden pillanatban a rendszerből meg lehet nézni, hogy ki használta utoljára, mikor vették ki utoljára, mikor adták vissza, vagy ha nincs a gépben a keresett termék, pont kinél van.) A spirálos automata erre nem alkalmas, csak eszközkiadásra lehet használni.

Értékesítési mód

A Vendinvest Kft. üzleti modelljében a kétféle típushoz eltérő értékesítési mód párosul. A forgótálcás automatákat csak értékesítjük, de nem adjuk bérbe, míg a spirálos automatákat bérelni is lehet. Utóbbi esetében nincs szükség kezdő tőkére, egyhavi bérleti díj megfizetése mellett lehet bérelni az automatákat. Az ASD automaták (D810, D1080 és L40) esetében viszont szükség van a gépek megvásárlására. Szükség esetén tudunk segíteni a megfelelő finanszírozási konstrukció megtalálásában.

Blogposztunk második részében azt vizsgáljuk majd (link), hogy a két automata mely iparágak, mely gyártótevékenységek és termékek esetében a legjobb, vagyis kinek melyik típust ajánljuk. Tartson velünk akkor is!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és információra lenne szüksége vagy ajánlatot kérne automatáinkra, keressen bennünket, bármilyen kér(d)éssel fordulhat hozzánk az info@vendinvest.hu címen!

Vissza